buldoexcavator sau excavator cu incarcato

Buldoexcavator sau excavator cu incarcator?

Post in Blog

Buldoexcavator sau excavator cu incarcator?

In acest articol voi asterne cateva din parerile pro si contra privitoare la buldoexcavator si la noua tendinta de a separa cele doua operatiuni, pe doua utilaje diferite. Ce alegem: Buldoexcavator sau excavator cu incarcator?

Aceste informatii sunt culese din teren, discutate pe santiere cu clientii nostri din calitatea mea de consilier tehnic pe parte de utilaje profesionale.

           Unde am observat schimbarea?

Buldoexcavator sau excavator cu incarcator?

In deplasarile mele efectuate in Vestul Europei, am constatat ca de la iesirea din Romania, buldoexcavatoarele lipsesc de pe santiere. Am constatat in schimb, ca exista foarte multe excavatoare si incarcatoare frontale care actioneaza independent.

Am aflat pe de alta parte ca multe din fabricile care produceau buldoexcavatoare s-au inchis sau si-au modificat liniile astfel incat sa produca excavatoare si incarcatoare frontale.

Cand un client din Romania imi solicita un buldoexcavator, intrebam de ce s-a decis asupra acestui tip de utilaj. Clientii imi spuneau ca este un utilaj bifunctional si ca se disloca doar un singur echipament, care are atat functia de excavare, cat si cea de incarcare.

Corect, acestea sunt avantajele concrete ale buldoexcavatorului.

Pe de alta parte am intrebat de ce ar exista tendinta de a “rupe” cele doua activitati si de a le individualiza. Am reusit sa culeg cateva raspunsuri pentru dumneavoastra:

1.Primul factor –  buldoexcavator sau excavator cu incarcator este: TIMPUL

Este foarte important sa specific ca aproximativ 30% din timp, buldoexcavatorul il pierde cu calarea, decalarea si inaintarea.

2.Al doilea factor este: FACTORUL FINANCIAR

Timpul presupus de actiunile cu calarea, decalarea si inaintarea se transpun in cheltuiala ineficienta cu combustibilul.

3.Al treilea factor este: EFICIENTA

Acest al treilea factor se refera la Timp/Bani/Lucrare de realizat si am constatat ca pierderile se tin lant pe toate cele trei segmente.

4.Al patrulea factor este: SPECIALIZAREA

Al patrulea factor il reprezinta specializarea operatorului pe activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. S-au efectuat studii si s-a ajuns la concluzia ca operatorul este un maestru pe un singur utilaj, pe celelalte fiind doar utilizator.

5.Al cincilea factor este SIMULTANEITATEA

Al cincilea factor este decisiv pentru lucrarile mari si cu timp scurt de realizare. Cand ai doua utilaje le poti folosi simultan. Cand ai un buldoexcavator poti efectua doar cate o operatiune in aceeasi unitate de timp.

6.La performantele pe care le are buldoexcavatorul pe parte de excavare/incarcare diferenta de pret este de cca 15-20% pentru a avea doua utilaje individuale care pot actiuna simultan si independent.

Buldoexcavator sau excavator cu incarcator? Va lasam pe dumneavoastra sa alegeti!

Nu incercam sa influentam decizia clientilor nostri, incercam doar sa informam asupra noilor tendinte din domeniu.

Iar daca doriti mai multe informatii, va stam la dispozitie cu o ceasca de ceai/cafea pentru a le discuta in detaliu!

Va asteptam telefoanele sau emailurile.