Cum alegem un excavator?

Cum alegem un excavator?

Post in Blog

Cum alegem un excavator?

In calitatea mea de consilier tehnic pe parte de utilaje profesionale, m-am confruntat adeseori cu situatia in care clientii isi aleg echipamentele pe baza recomandarilor de la rude, prieteni, cunostinte, facand alegerea pe premisa ca “si persoana X si-a luat si este foarte bun”. Nu este gresit in totalitate sa alegi un excavator pe baza de recomandari, insa este foarte gresit sa te bazezi DOAR pe recomandari.

De cele mai multe ori cand pun intrebarea “Ce fel de excavator doriti?”, raspunsul este – in proportie de 99.99% urmatorul: “Imi trebuie un excavator de X tone”.

            Cateodata, mai intreb retoric, doriti sa sapati cu excavatorul sau sa tasati, sa apasati?

Lasand gluma la o parte, imi doresc sa scriu cateva cuvinte despre cum se alege in mod corect un excavator. La ce intrebari trebuie sa raspundem, inainte de a pune degetul pe un tip de echipament, sau un altul, intrebari pe care le voi insirui dupa cum urmeaza:

La ce trebuie sa raspund:

1.Ce doresc sa excavez cu acest echipament?

Dupa caz, cele mai intalnite raspunsuri sunt: santuri, canale, fundatii, sau diverse lucrari la drumuri si autostrazi. In functie de acest raspuns se pot bifa excavatoare cu adancimi de sapare intre 0.5 -5 m.

2.Cu ce voi transporta acest excavator?

In orice de caz, va fi necesara o platforma de transport, deoarece excavatoarele nu au voie sa se deplaseze pe drumurile publice pe senile.

In acest caz, se va genera un raspuns, in functie de greutatea excavatorului + platforma + masina, vom sti cu ce tip de carnet se poate duce acest excavator, B, C, C+E.

3.Ce tip de sol trebuie sa excavez?

In acest caz un rol foarte important joaca fortele de sapare in cupa si in brat.

4.Ce tip de loc de excavare am?

Este loc deschis, sau pe o banda de deplasare pe drumurile publice, sau la peretele casei, la gard etc.

In acest caz este necesar un excavator cu coada lunga, scurta sau fara coada.

5.Ce greutate trebuie sa ridic cu acest excavator?

In functie de greutatea pe care doresc sa o ridic/cobor trebuie ales un excavator sa poata efectua sarcina la adancimea/inaltime dorita.

6.Ce performante doresc/astept de la excavatorul meu?

In general la aceasta intrebare, clientii raspund o putere de motor si in general o putere mare.

Stimati clienti, vremea in care se utilizau motoare de mare putere, cu consum ridicat, cu noxe multe si cu performanta mica: A TRECUT. Acum este vremea motoarelor fiabile, cu consum mic si performanta mare si noxe din ce in ce mai putine.

Pe de alta parte: DEGEABA ESTE MOTORUL MARE SI SISTEMUL HIDRAULIC ESTE SUBDIMENSIONAT, pentru ca performanta unui excavator sta in sistemul sau hidraulic.

Are debit, presiune si multe pompe, ARE PUTERE si face mai multe operatii simultan. Cele mai performante excavatoare isi regleaza electronic necesarul de debit din sistem, astfel incat va fi utilizat doar atat cat este nevoie in functie de sarcina la care este supus.

Cand ati raspuns la aceste intrebari, aveti deja cateva criterii in functie de care sa faceti o alegere corecta. Pretul si motorul nu sunt suficiente pentru o departajare corecta a acestora. Nu in ultimul rand, orientati-va dupa locul de productie, cel real, nu cel subinteles de sigle.

Deci: Cum alegem un excavator? Simplu!

Iar daca doriti mai multe informatii, va stam la dispozitie cu o ceasca de ceai/cafea pentru a le discuta in detaliu!

Va asteptam telefoanele sau emailurile.